Loikoilen ihanassa hotellissa, viltti jalkojen päällä. Asteita on -8 ja lunta tupruttaa. Tänään vain yksi vierailu, vuorossa Denverin pääkirjasto. Muuten päivä kuluu kirjoittaessa ja nauttimalla viikonlopusta.

Patterson Inn, Denver

Patterson Inn, Denver

Suoraan ALISE konferenssin perään Denverissä järjestetään nyt viikonlopulla ALA:n (American Library Association) keskitalven kokous. Samassa hotellissa kanssani sattuu majoittumaan Georgian osavaltion kirjastovastaava Atlantasta, state librarian Julie Walker. Puhuimme illalla jo paljon viinilasin äärellä ja rupattelu jatkui yhteisellä aamupalalla. Selvitin häneltä miten yleisten kirjastojen rahoitus täällä on järjestetty ja mitä haasteita he tällä haavaa kohtaavat. Suurin osa rahoituksesta tulee kaupungeilta,joka aiheuttaa epätasaisuutta rahoituksessa kuapunkien välille. Osavaltiotasolle tulee rahaa liittovaltiolta, jonka käyttäminen ja jakaminen on hänen vastuullaan. Tämä liittovaltion raha tarkoittaa koulutuksia, yhteisiä IT hankintoja ja niin edelleen.

Aamupalalla, Patterson Inn

Aamupalalla, Patterson Inn

Haasteet

Hänen työnään on toimia välikappaleena osavaltion ja yksittäisten kirjastojen väillä sekä myös kontaktina liittovaltion suuntaan. Hän avustaa kehittämisessä, rahoituksessa ja rekrytoinnissa. Hän mainitsi suurimmaksi tämän hetken haasteeksi nimenomaan rekrytoinnin. Georgian osavaltion alueella on ainakin 7 kirjastoa juuri tällä haavaa ilman johtajaa ja tämän onkin haaste, jota olivat jo perjantaina ALA kokouksissa pohtineet. Tällä hetkellä eläköityy suuret määrät kirjastoalan osaajia. Kirjastonhoitajien halu johtamistehtäviin on heikko ja sen lisäksi puutteellinen kokemus on haaste. Hän on myös toiminut viestinviejänä oman osavaltion kirjastoalan kouluttajien suuntaan, koska myös johtamistaidot on monella juurivalmistuneella puutteelliset. Koulutukset eivät pidä sisällään mitään johtamisen koulutusta. Alan koulutus sai häneltä muutenkin vähän moitteita. Hän edustaa nimenomaan yleisiä kirjastoja ja hänen mukaansa koulutukset saattavat opettaa asioita, joita tarvittiin 30 vuotta sitten. Tämä tuo mielenkiintoisesti yhden ihmisen perspektiivin juuri päättyneeseen kirjastoalan koulutuksen konferenssiin. Voi usein olla, että alan kouluttajat eivät ole olleet hetkeen työelämässä ja tämä on ongelmallista, koska yleiset kirjastot ovat muuttuneen paljon juuri viime vuosien aikana. Kun kuuntelin häntä, alkoi jo harmittaa, etten osallistunut myös viikonlopun Yhdysvaltojen kirjastoseuran talvikokoukseen.

Mutta kaikkea ei voi saada ja kaikenlaista mielenkiintoista on menossa. Sunnuntaina 11.2. tapaan vielä ohjatun tutkimisen menetelmän harjoittajia Leslie Kuhlthau Maniotisin järjestämässä Night at the museum tapahtumassa. Museon suurnäyttely esittelee 100 esinettä Coloradon historiasta luoden näin kuvaa erittäin mielenkiintoisesta ja värikkään historian omaavasta osavaltiosta. Siitä sitten lisää bloggausta!

Matka jatkuu!
Anu Ojaranta