Oli loppuvuosi 2016 ja Donald Trump oli juuri valittu Yhdysvaltojen seuraavaksi presidentiksi. Muistan vaaliyön elävästi. Olin antamassa opettajan opintoihini kahden päivän opetusnäytettä Seinäjoen ammattikorkeakoulussa. Olin antanut kirjastoalan opiskelijoille tehtäväksi testata sosiaalisen median tiedonhaun elementtejä ja toimintatapoja nimenomaan vaaleihin liittyen. Otin lyhyet unet aamuyöstä jaksaakseni jotenkuten seuraavan päivän. Nukahtaessani Clinton oli hienoisessa johdossa ja ajattelin ”uskaltavani” nukahtaa toviksi. Herätessäni maailma olikin nyrjähtänyt radaltaan. Kiinteistömogulista ja tosi-tv tähdestä olikin yllättäen tullut Yhdysvaltain 45. presidentti.
Vuonna 2015 saimme Euroopassa seurata valtavaa maahanmuuttoliikehdintää. Vuoden 2016 aikana käydyn presidentinvaalikampanjan retoriikka veti hetkittäin hiljaiseksi. Näiden kahden vuoden ansiosta valemedia-sana asettui perussanastoomme jäädäkseen. Vuoden 2017 uudissana oli taas vaihtoehtoinen totuus.
Talvella 2016-2017 Ari Haasio, Markku Mattila ja minä saimme idean kirjoittaa kirjan liittyen valemediailmiöön, koska tunsimme olevamme jonkin suuren ja merkittävän äärellä. Ensimmäisiä valemediakoulutuksia pidimme jo vuoden 2017 aikana; luentoja, esityksiä ja työpajoja. Kirjamme Valheen jäljillä ilmestyi maaliskuussa 2018. Vuodesta 2017 lähtien olemme siis tutkineet valemediaa eri näkökulmista ja pitäneet lukuisia esityksiä, luentoja ja koulutuksia, yhdessä ja erikseen.
Vuoden 2020 lopusta lähtien olemme eläneet historiallisia hetkiä. Yhdysvaltojen presidentti horjuttaa demokratian rakenteita mitätöimällä mm. Yhdysvaltojen keskeisen demokratiakäsitten peaceful transition of power (rauhanomainen vallanvaihto) ja kieltäytyy hyväksymästä vaalitappiotaan. Siitä huolimatta, että kuutisenkymmentä erillistä oikeusjuttua on kumottu eri oikeusasteissa lähes lähtökuopiltaan, miljoonat amerikkalaiset yhdessä presidentin kanssa uskovat yhä laajaan salaliittoon, jonka tuloksena presidentti Trump menetti jatkokautensa. Tämän tuloksena todistimme kaikki loppiaisena jotain, mitä ei ole tapahtunut Yhdysvalloissa sen koomin, kun britit vuonna 1821 valtasivat ja tuikkasivat Capitol Hillin kongressirakennuksen tuleen osana Yhdysvaltain vastaisia sotatoimia. Presidentin kannattajat rynnivät 6.1.2021 sisään Yhdysvaltain kongressiin tarkoituksenaan keskeyttää vaaleilla valitun presidentin valinnan vahvistusmenettely. Osa kansalaisista uskoo yhä, että seuraavan valan vannoo joku muu kuin valittu presidentti Joseph Biden. Presidentti Trumpin kausi loppuu kuten alkoikin, rymisten.
Lienee tarpeetonta luetella syitä, miksi tämä on hälyttävää ja vaarallista. Kuten Laura Saarikoski Helsingin Sanomien kommentissaan kirjoitti, suomalaisia suojaa hyvä koulutus ja medialukutaito. Samat salaliittoteoriat, jotka ovat taustalla Yhdysvalloissa, ovat voimissaan myös Suomessa. Me selviämme näistä hyvällä medialukutaidolla, informaatiolukutaidolla, kriittisellä ajattelulla, monipuolisilla ja kattavilla tiedonhankinnan taidoilla, sekä ymmärryksellä esimerkiksi siitä, miksi luemme mielellämme ajatuksiamme vahvistavaa uutisointia. Vuosi 2021 on julistettu Tutkitun tiedon teemavuodeksi, #tttv21. Toimijoina ovat Opetus- ja kulttuuriministeriö, Suomen Akatemia ja Tieteellisten seurain valtuuskunta. Tämä on erittäin tärkeä teema. Tarkoituksena on tuoda tutkittua tietoa esille erilaisin tavoin ja monien eri toimijoiden toimesta kaikille kansalaisille. Seuratkaa kyseisen verkkosivun tapahtumakalenteria ja Twitteriä (@tttv2021) Instagrammia (tttv2021).
Olen jo vuodesta 2017 asti kouluttanut oppilaita kouluissa, ammattilaisia kirjastoissa, kansalaisia yhdistyksissä sekä julkishallinnon organisaatioissa tunnistamaan ja kohtaamaan valemediaa. Olen nyt koonnut erilaisia teemoja, joita yhdistelemällä voitte tilata erilaisia koulutus- tai esitelmäkokonaisuuksia tarpeidenne mukaan. Kokonaisuudet ovat täysin räätälöitävissä.
Ottakaa yhteyttä niin keskustellaan lisää!
Sukellus valemedian ja salaliittojen syövereihin: mitä, miksi ja miten?
- Historialliset lähtökohdat ja tarkoitusperät
- Vaikuttamisen keinot
- Sanaston tunnistaminen
Tunnista valeuutinen: työpaja
- Valemediaetsivän keinovalikoiman esittely
- Tapausesimerkkejä, joiden selvittämisessä perehdytään erilaisiin ratkaisutapoihin
- Omaa työskentelyä ja yhteinen yhteenveto, jossa käydään läpi ratkaisumahdollisuudet kunkin tapauksen kohdalla.
Mielemme sisäänrakennetut vinoumat ja kriittisen ajattelun haasteet
- Mitä on kriittinen ajattelu? Mitä se ei ole?
- Mikä on kognitiivinen auktoriteetti?
- Mitä tarkoittaa vahvistusvinouma ja ylivertaisuusvinouma?
- Mikä on Dunning-Kruger ilmiö?
Infodemia – koronaepidemiaan liittymä informaatiotulva
- Mikä on infodemia?
- Koronana liittyvät valeuutiset ja salaliittoteoriat
- Koronaan liittyvä tutkittu tieto
- Rokotusvastaisuus
- Miten keskustella asioista verkossa?
Tieteellinen ajattelu ja tutkimus: työpaja
- Mitä on tutkittu tieto?
- Miten tiedettä tehdään?
- Miten tutkimus toimii?
- Miksi siihen tulee luottaa?
- Mistä löydän tutkittua tietoa omaan käyttööni?